بناهاي باستاني ايران و قبله
بناهاي باستاني ايران و قبله
بناهاي باستاني ايران و قبله
نويسنده: مهبد خدابنده لو
مقدمه:
در نوشتار حاضر با نگرشي جديد به بناهاي مذکور و نيز برخي از بناهاي تاريخي - مذهبي در خاورميانه، سعي بر آن است که ويژگي ديگري از اين بناها مورد بررسي قرار گيرد. اين ويژگي که شايد قبلا کمتر به آن توجه شده، جهت گيري اين بناها نسبت به جهات اصلي و شناخته شده جغرافيايي است.
در اين پژوهش تصاوير و نقشه هايي از بناهاي تاريخي مورد نظر تهيه و سپس با استفاده از نرم افزار «اتوکد» جهت هاي جغرافيايي برروي آنها پياده شده و زواياي محورهاي اصلي با جهات جغرافيايي اندازه گيري و تحليل شده اند و در انتها فرضيه اي براي تبيين قواعد و نظامات مشترک ميان آنها طرح شده است. در اين نوشتار به جهت پرهيز از اطاله مطلب و با توجه به تحقيقات و منابع فراواني که در خصوص جايگاه و اهميت بناهاي مورد بررسي وجود دارد، از معرفي تفصيلي آنها صرف نظر شده است.
تخت جمشيد:
پاسارگاد:
در شکل هاي (3) و (4) بترتيب، نماي درب، و نقشه داخل پاسارگاد ديده مي شود، داخل بنا بشکل مستطيلي شکل است که امتداد طولي اين مستطيل، منطبق بر امتداد اصلي بنا يعني در جهت شمال غربي-جنوب شرقي است.
کعبه زرتشت:
چند بناي تاريخي ديگر:
اشکال (10)، (11)، و (12) نيز به ترتيب تپه هگمتانه، باغ سلطنتي پاسارگاد، و مقبره کمبوجيه را نشان مي دهند. در اين بناها نيز جهت هاي شمال شرقي- جنوب غربي و شمال غربي- جنوب شرقي جهت هاي اصلي بنا هستند. همچنين در بناي مقبره کمبوجيه همانند پاسارگاد و بناي کعبه زردشت مستطيل داخلي در امتداد شمال غربي- جنوب شرقي است.
قبل از بحث در خصوص امتداد بناهاي فوق، زاويه اي که با جهت ها جغرافيايي مي سازند، دو بناي قديمي ديگر خاورميانه را مورد بررسي قرار مي دهيم.
اهرام مصر:
کعبه:
همانطور که در عکس هوايي (شکل 15) ديده مي شود، کعبه داراي پلاني مربع شکل است که از امتدادهاي شمال شرقي- جنوب غربي و شمال غربي-جنوب شرقي تبعيت مي نمايد. درب کعبه همانطور که در شکل (14) ديده مي شود رو به شمال شرق باز مي شود.
سعديه:
بررسي جهت ها و زوايا:
براي دقت بيشتر قبله شهرهاي مرودشت و کازرون با استفاده از نرم افزار قبله ياب گوگل تعيين گرديد، شکلهاي (23) و (24). با نرم افزار مذکور زاويه قبله شيراز نيز نسبت به جنوب 39، 57 درجه (بسمت غرب) مي باشد.
در جدول (1) براي هر بنا انحراف امتداد بنا نسبت به جنوب غربي و نسبت به قبله بطور جداگانه درج شده است. مشاهده مي شود که زاويه انحراف امتداد بناها با جنوب غربي بين 8- تا 29+ درجه است و مقدار متوسط آن 11+ درجه مي باشد. مقايسه امتداد بناهاي دوران قبل از اسلام با قبله شايد در وهله اول بي مناسبت بنظر برسد، ولي گمان مي رود که ادامه بحث مي تواند اين اقدام را توجيه نمايد.
در جدول (1) مشاهده مي شود که زاويه انحراف اين بناها با قبله بين 18- تا 19+ درجه است و ميانگين جبري آن صفر. يعني اگرمتوسط زاويه بناهاي فوق را رسم کنيم، آن زاويه، زاويه قبله منطقه است.
در مورد مقبره سعدي که در قرون اخير ساخته شده و بعنوان شاهد در جدول (1) ذکر گرديده- با توجه به اينکه احتمالا بناي مقبره تعمدا رو به قبله ساخته شده است- محور بنا انحراف کمي نسبت به قبله دارد، در حاليکه انحراف بعضي از بناهاي باستاني از قبله- مانند بيشاپور- از اين هم کمتر است.
در قسمت (ب) جدول مشاهده مي شود که ميانگين انحراف بناهايي که در قسمت (الف) جدول قرار دارند، نسبت به جنوب غربي 11+ درجه است، و در قسمت (د) همين عدد در مورد انحراف کعبه نسبت به سمت جنوب غربي صادق است.
مقبره ها:
جهت درب ها:
طبق روايات اسلامي، حضرت ابراهيم عليه السلام اولين انساني بوده که کعبه را بنا کرده است، آيا مي توان چنين فرضيه اي را طرح کرد که کعبه سمت و سو دهنده بناهاي دوران هخامنشي است؟
پايان سخن:
اينکه ميانگين چند کميت مقدار خاصي را نشان دهد بتنهايي نمي تواند به نتيجه گيري و بيان يک نظريه قطعي منتهي شود، بلکه بايد پراکندگي کميت ها نيز در حد قابل قبولي باشد. در خصوص بناهاي فوق پراکندگي (انحراف معيار) 1، 14+- درجه مي باشد که بنظر زياد نمي رسد. اين مسئله که آيا ممکن است هخامنشيان به جهت کعبه توجه داشته اند، بحثي است که بايد با کمک تاريخ و باستان شناسي به آن پاسخ داده شود. البته علاوه بر شواهد عيني که در اين مقاله به آن پرداخته شد، شواهد ديني (1) و فرهنگي (2) نيز وجود دارد که از توجه به جهت کعبه در اديان قبل از اسلام حکايت مي کنند.
بعنوان حسن ختام اين بحث مناسب است که ذکر شود، علامه طباطبايي کوروش را شخصي موحد مي داند، و برهمين اساس در تفسير آيات مربوط به داستان ذوالقرنين احتمال اينکه کوروش کبير همان ذوالقرنين قرآن باشد را تاييد مي کند.
پي نوشت ها :
1- طبق آيه 87 سوره يونس (ع) قرآن کريم به قوم حضرت موسي عليه السلام مي گويد: «خانه هاي خود را قبله قرار دهيد»، علامه طباطبايي و اغلب مفسرين را در اينجا بمعني «رو به هم بودن» دانسته اند. ولي مهدي الهي قمشه اي، و آيت الله مشکيني آنرا به همان معني «سمت کعبه» تفسير کرده اند، تفسيرکشاف مي گويد: «و کان موسي و من معه يصلون الي الکعبه» يعني «موسي و آنان که با او بودند رو به کعبه نماز ميگذاردند».
2- نام محلي پاسارگاد، «قبر مادر سليمان» مي باشد که وجهه اي مذهبي دارد.
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}